Besøg på Brorfelde Observatorium d. 28/8-2024
Vores guide Thomas fortalte kort om baggrunden for at Københavns Universitet (KU) placerede observatoriet i Brorfelde, inden rundvisningen begyndte.
Vi startede i “Tårnet”, det tidligere maskinværksted. Fra begyndelsen i 1953
og frem til 1986 byggede man teleskoper, både til eget brug og som desuden er solgt verden over. Brorfeldes eget teleskop “Discovery” var blandt verdens bedst kalibrerede, og data fra Brorfelde blev anvendt i forbindelse med den første månelanding i 1968.
Brorfelde, forskerbyen, er tegnet af arkitekt Kaj Gottlob, og opført i 1955-60. Her boede en forskergruppe på sin arbejdsplads under ledelse af observator Gyldenkerne. Man arbejdede jo primært om natten i klart vejr. For at udnytte gunstige vejrforhold bedst muligt, havde en studerende nattevagt, så en forsker kun tilkaldes ved “godt vejr”.
Forskerbyen er velholdt, og står som en “tidskapsel” fra 1960’erne.
Herfra videre op ad bakken til et af teleskoperne, som blev betjent, drejet i position til optagelse af månen🙂. Den var lige hængt op for vores skyld.
Det er Holbæk Kommune som ejer Brorfelde Observatorium. Der er fri adgang til udendørs området, og det er et besøg værd, specielt i sol og fine temperaturer som vi havde.
Vi spiste herefter frokost på Restaurant Albatros med udsigt over Holbæk Fjord. En dejlig afslutning på udflugten.