Mindeankeret foran Nyhavn, er det naturlige sted at starte en tur op og ned langs Nyhavn, og mindeankeret er et fint ikon som minde om alle de sømænd der gik til under Anden Verdens Krig, og netop her ved Nyhavn, som dengang der var mange mand ombord i skibene, var et af de hjem, sømændene så frem til at opholde sig i, når de var afmønstrede.

Vandringen gik først ned af den ”pæne” side af Nyhavn, hvor vi inde i gården bag ved kunsthalen og udstillingsbygningen Charlottenborg, fik vist hvor den første Botaniske Have i København lå.

Lidt længere nede af den ”pæne” side, på hjørnet af Heilbergsgade, kunne vi kigge op til den lejlighed hvor Statsminister Lars Løkke Rasmussen bor, og se overvågningskameraerne der holder øje med trafikken der.

Længere ned af Nyhavn fortalte Allan Mylius om restauranten Gilleleje, som vi skulle spise frokost på. Restauranten var blevet handlet et par gange, hvor den var tiltænkt som en gourmet tilværelse med moderne beton møbler, men det gik heldigvis ikke, så de gamle ejere overtog igen restauranten, og genindsatte de gamle møbler, der alle er lakerede med skibslak, og som har tydelige henvisninger til, at her kommer de søfarende mennesker og hygger sig.

Derefter gik vi over på den anden side af Nyhavn, helt ned på Nokken og fik forevist et af de ældste huse i Nyhavn, hvor bjergningsfirmaet Switzer havde til huse, og en figur af den øverste del af en dykkerdragt og hjælm, var stadig opstillet på facaden, selvom der nu er nye ejere af bygningen.

Så var det tid til et PITSTOP i restauranten Nyhavn 17, hvilket var en god ide, som alle deltagere nød. Efter ca. 20 minutter fortsatte vi så ind i den eneste af de gamle gårde der var adgang til, hvor Allan Mylius fortalte om livet som Nyhavnspiger og Sømændene, der havde mange penge på lommen, efter en længere rejse, men som også i løbet af den samme dag og aften, som de kom, var blevet rullet og fattige som en kirkerotte, måtte ty til et af de ydmyge steder, hvor man af menneskelig hjælpsomhed kunne få en tier til et måltid mad.

Turen fortsatte op langs solskinssiden af Nyhavn, med sjove historier om både huse og navnkundige mennesker, der havde færdes i Nyhavn, herunder om H. C. Andersen, der skrev sine første eventyr i den gamle havn, om komponisten Kuhlau der komponerede ”Kong Christian stod ved højen mast” i et af havnens huse, om tatovørerne der udøvede deres håndværk og farvestrålende kunst. Også om pigtråds- og jazz-musikken og da Nyhavn blev modecentrum i 1960’erne.

Turen sluttede hvor den begyndte ved Mindeankeret, men Allan Mylius Thomsen fulgte os til Restaurant Gilleleje, hvor vi indtog den herligste frokostret, bestående af 2 stykker mad, et med 3 stk. varme smørstegte rødspætte fileter, samt et med gammel ost, sky og et stænk rom, dertil en dejlig øl og kaffe. I alt en dag med stor tilfredshed fra de 42 deltagere.

Ref.: Poul Kortegaard

Billeder fra Svend: