Arrangør Poul Kortegaard

Beskrivelse: Besøg på Krigsmuseet og frokost i Kanal Caféen

 

Force Seniorklub besøgte Krigsmuseet den 23. oktober 2018 med 14 medlemmer og 9 pårørende,
og den 30. oktober 2018, med 21 medlemmer og 7 pårørende.
De 2 besøg skyldtes en bestyrelsesbeslutning, om at med så overvældende tilmelding var vi nødt til at arrangere 2 besøg.

Begge besøg var succesfyldte, ikke mindst på grund af den næsten alvidende og højttalende guide Nicolai fra Krigsmuseet,
der tog os på en rejse gennem de danske spektakulære krige fra middelalderen og frem til 1ste og 2den verdenskrig.

I middelalderen fra 1481 til 1513 blev Danmark regeret af Kong Hans, som havde set en mulighed i at udvide sit territorium
ved at gå i krig med Ditmarsken med sin hær bestående af danske adelsmænd og den saksiske garde der talte i alt 10000 mand.
Hensigten var at underlægge sig Ditmarsken, som var en uafhængig bonderepublik uden egentlig styring, og som bestod af bønder.
Den 11. februar 1500 drog hæren over flere små byer mod hovedbyen Meldorf, der 13. februar blev indtaget, plyndret og nedbrændt.
Felttoget var hidtil gået meget let, men da frostvejret slog om til tø, blev vejene plørede og ufremkommelige,med de tunge kanoner og tros-vogne, der skulle bringe byttet hjem.
Ditmarskernes hær der var på 6.000 bønder, havde fanget en af Kongens mænd, som de afhørte, så de kendte Kongens planer
og byggede en vold tværs over vejen, hvor de anbragte deres små kanoner, samt at de åbnede sluserne ud til Nordsøen,
så markene blev oversvømmede, og derved fangede Kongens hær i mudder til knæene.
Tillige kunne Ditmarskerne med deres lange springstave, nemt bevæge sig rundt over vandområderne, og med stavenes anden ende med en lansespids stikke hæren ned, som ikke kunne forsvare sig, da deres lanser var korte.
Kongens hær flygtede og kun med nød og næppe undslap Kong Hans.
Feltoget havde kostet Kongen 200.000 Gylden, 7.000 døde og 1.500 sårede, og nederlaget spredte sig hurtigt over hele Østersøområdet, med et stor prestigetab for Kong Hans.
Ifølge legenden fik Ditmarskerne et kæmpe krigsbytte, så de i lang tid kunne binde deres hunde med adelsmændenes guldkæder.

Derefter viste og fortalte Nicolai om nogle andre af de 21 Danmarks krige, og nævnte Kong Christian 4.s deltagelse under 30 års krigene, hvor Chr. 4 gerne ville vinde, men taber og mister næsten 20.000 mand, og opnår dermed ikke at blive fremhævet som løven, hvilket til gengæld tilfaldt Svenskekongen Gustav Vasa.

Nicolai tog os videre til den store nordiske krig vor Kong Frederik 4 slås med svenskerne, men taber stort og må flygte til København, der af svenskerne bombarderes, indtil der opnås våbenstilstand, og Danmark fik ikke de svenske områder Skåne, Halland og Blekinge, men måtte betale krigserstatning.

Svenskekrigene og Englandskrigene samt krigen i 1864 blev omtalt, og Nicolai sluttede med de 2 verdenskrige, hvor den første 'Den store Krig' udløstes ved mordet i Sarajevo den 28. juni 1914 på den østrig-ungarske tronfølger Franz Fredinand. Krigen fandt sted hovedsagelig i Europa og varede til 11. november kl. 11 i 1918.
Krigen kostede over 9 millioner menneskeliv, og blev den blodigste nogensinde.
2den Verdenskrig startede efter Hitlers udnævnelse til Kansler i Tyskland, og udsultningen af Tyskland på grund af de voldsomme krigsskadeserstatninger på 269 milliarder tyske guldmark, som sejrherrerne af 1ste Verdenskrig, havde pålagt Tyskland, ved fredsslutningen.

Poul Kortegaard